10 OKTOBER 2019
14:00 - 17.00 UU
R
KERKRADE

MET TOPSPREKERS

RENSKE VISSCHER

DIRECTEUR REGIO ZUID IVN

MARK MIERAS

WETENSCHAPSJOURNALIST

COR MERKS

MANAGING CONSULTANT RAMBOLL

UITNODIGING

Geachte heer/mevrouw


Zitten mensen beter in hun vel als ze af en toe een wandeling door het bos maken? Hebben kinderen minder last van ziektes als ze dagelijks op een natuurlijke speelplaats mogen ravotten? Zouden we stress – de veroorzaker van 35% van het verzuim op het werk – kunnen reduceren als medewerkers uitkijken op een boom? Deze en nog veel meer andere vragen staan centraal tijdens het bestuurlijk symposium van Waterschap Limburg, getiteld ‘Water, een Hoofdzaak’
.


In navolging van het succesvolle symposium 'Hitte zonder stress', organiseert het Waterschap Limburg dit jaar op 10 oktober een symposium over een heel andere kant van water: de psychosociale kant. Ofwel, water als drijvende kracht achter het welbevinden van mensen.


In een prachtig auditorium van het Columbus Earth Center in Kerkrade zorgen drie topsprekers samen met dagvoorzitter Fabienne Nijsten en side-kick Servé Hermans voor een interactief maar vooral inspirerend programma met gelegenheid om nieuwe verbindingen te leggen.


Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie waarbij ook uw stem telt en een bijzonder moment voor de 'Bekrachtiging gebiedsdossiers: goed en gezond drinkwater is niet vanzelfsprekend' door alle belangrijke Limburgse waterpartners.


Ik zie ernaar uit u op 10 oktober te mogen begroeten. Bent u zelf verhinderd, schroom dan niet om uw collega(‘s) deze uitnodiging door te sturen.


Met vriendelijke groet,

Patrick van der Broeck

Dijkgraaf Waterschap Limburg

SYMPOSIUM FACTS

DATUM | donderdag 10 oktober


LOCATIE | Columbus, Cube Continium, Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade


AANVANG | 13.30 uur


MET DE AUTO | De ruime (gratis) parkeerplaats (adres: Hambosweg 60, Kerkrade) is direct gelegen aan station Kerkrade Centrum vlakbij uitvalswegen richting A76 en zo naar A2 Maastricht/Sittard of Aken. U vervolgt uw weg te voet: recht tegenover de oprit vanaf de Hambosweg, aan de andere kant van de parkeerplaats, vindt u de opgang naar voetgangersoversteekplaats over het spoor. 


MET TREIN/BUS | Columbus, Cube Continium ligt direct naast treinstation Kerkrade-Centrum, ook de bussen stoppen voor de deur. Vanaf hier vertrekt overdag elk half uur een trein richting Heerlen en verder. Plan uw OV-reis op 9292.nl.


PROGRAMMA

13.30 – 14.00 UUR | INLOOP MET KOFFIE EN THEE IN DE FOYER

14.00 UUR | OPENING IN HET COLUMBUS THEATER
Een welkomstwoord van Dijkgraaf Patrick van der Broeck en dagvoorzitter Fabienne Nijsten.

14.10 UUR | IS MENSELIJK GEDRAG DE SLEUTEL? | RENSKE VISSCHER
Renske Visscher deelt met u haar visie over een groene, gezonde leefomgeving met in het bijzonder groene speelplaatsen in wijken, bij scholen en rondom zorginstellingen.

14.40 UUR | WAT IS DE INVLOED VAN GROEN OP DE MENSELIJKE HERSENEN? | MARK MIERAS
Mark Mieras betoogt dat een korte wandeling of een uitzicht op een groen bladerdak al helpt om cognitieve functies te herstellen en stress het hoofd te bieden. Een klein beetje groen heeft verrassend veel invloed!

15.10 UUR | HOE ZORGEN WE ERVOOR DAT ONZE KLIMAATADAPTATIE RECHTVAARDIG IS? | COR MERKS
Kunnen we in Nederland wat leren van onze Noorderburen uit Scandinavië? Cor Merks presenteert met enthousiasme de succesvolle ‘Nordics’ aanpak van klimaatadaptatie en landschapsarchitectuur (CALA). Een aanpak die de toegevoegde waarde voor veiligheidsgevoel, gezondheid, lucht en waterkwaliteit, lokale economie en sociale cohesie kwantificeert.

15.40 UUR | VIDEOBOODSCHAP MINISTER CORA VAN NIEUWENHUIZEN &

TOESPRAAK GEDEPUTEERDE CARLA BRUGMAN


15.50 UUR | PAUZE EN TRANSFER NAAR HET COLUMBUS EARTH 3D CENTER

16.10 UUR | PANELDISCUSSIE
Op interactieve wijze laat dagvoorzitter Fabienne Nijsten aan de hand van de drie lezingen diverse vertegenwoordigers uit de publieke en private sector met de zaal in discussie gaan.

16.30 UUR | TERUGBLIK & BEKRACHTIGING GEBIEDSDOSSIERS
Korte terugblik en een bijzonder moment voor de 'Bekrachtiging gebiedsdossiers: goed en gezond drinkwater’ van alle belangrijke Limburgse waterpartners.

16.50 UUR | AFSLUITING & NETWERKEN
Onder het genot van een hapje en een drankje nog even napraten en contacten leggen.

18.00 UUR | EINDE PROGRAMMA


OP HET PODIUM

RENSKE VISSCHER | DIRECTEUR REGIO ZUID IVN

Sinds 2000 werkt Renske Visscher in de (geestelijke) gezondheidszorg en zet zij zich als preventiemedewerker, aanjager en directeur in voor een betere en betaalbaardere zorg, met meer regie voor cliënten en kansen voor wat mensen wél kunnen. Anderhalf jaar geleden maakte Renke de overstap naar de sector natuur en duurzaamheid bij IVN. Hoewel Visscher van haar hobby haar werk maakte, liet de zorgsector haar niet los. De rode draad tussen zowel haar werk in de geestelijke gezondheidszorg als in de sector van natuur en duurzaamheid is de beïnvloeding van menselijk gedrag. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun gedrag veranderen? Wat werkt wel, wat niet? Hoe breng je een beweging op gang waarin mensen zelf regie nemen? Of dat nou is via e-health in de zorg of op het gebied van een groen en duurzaam Nederland: het menselijk gedrag is volgens Renske Visscher steeds weer de sleutel.

MARK MIERAS | WETENSCHAPSJOURNALIST

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft - zoals hij het zelf zegt - een diepe honger om het mysterie van de hersencellen te doorgronden. Mieras is ervan overtuigd dat het waardevol is als mensen begrijpen hoe het daarboven, in die grote grijze massa, werkt. Ook als het gaat om de impact van water en groen op het menselijk welbevinden. Kan een boom voor je kantoorraam ervoor zorgen dat je minder stress ervaart? Of vermindert een groen en blauw schoolplein de kans op ADHD bij kinderen? Naar dit thema deed hij een studie en zijn bevindingen.... die deelt hij tijdens het symposium voor het eerst, met u!

COR MERKS | MANAGING CONSULTANT RAMBOLL

Cor Merks werkt 30 jaar aan water, milieu en kwaliteit. Na diverse banen in Nederland (o.a. bij Kiwa, PWN en enkele ingenieursbureaus) werkt hij sinds februari 2019 bij Ramboll in Denemarken. Daar is de dienstverlening net even anders: klimaatadaptatie en landschapsarchitectuur in Copenhagen zijn innig verweven in de CALA aanpak. Een aanpak die niet alleen succesvol is in 'the Nordics'. Ook steden in de Verenigde Staten, Berlijn en Singapore varen er wel bij. Bijzonder in de CALA aanpak is dat toegevoegde waarde voor veiligheidsgevoel, gezondheid, lucht en waterkwaliteit, lokale economie en sociale cohesie wordt gekwantificeerd en mee-gewaardeerd.

FABIENNE NIJSTEN | COMMUNICATIEADVISEUR, PRESENTATRICE

Als kind was Fabienne Nijsten al nieuwsgierig naar de omroepwereld. Na haar studie communicatiewetenschap in Nijmegen startte zij bij de regionale omroep L1. Na 17 jaar, waarvan 8,5 jaar in de eredivisie als presentator van dagelijkse live nieuws- en actualiteitenprogramma’s, is zij sinds 1 juli werkzaam als senior communicatieadviseur bij Waterschap Limburg. Als dagvoorzitter scherp, kritisch en wellicht een tikkie brutaal. Een nieuwe baan betekent immers geen nieuw karakter!

SERVÉ HERMANS | ACTEUR, REGISSEUR EN PRODUCENT

Servé is co-directeur van het Toneelgezelschap Maastricht, een nationaal en internationaal toonaangevende podiumkunstenorganisatie. Hij is sinds 2017 de leidende en stuwende kracht achter het project De Opstand. Servé was verantwoordelijk voor successen als Eyes Wide Shut en Pinkpop bij Toneelgroep Maastricht. Voor hij daar actief werd, was hij betrokken bij NTGent als regisseur van o.a. Tartuffe en Hans en Grietje en als acteur bij NTGent, Toneelgroep Amsterdam en Het Zuidelijk Toneel. Hij is in 2004 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht als acteur.

Op 10 oktober 2019 - de Dag van de Duurzaamheid - vindt niet alleen het symposium 'Water, een Hoofdzaak' plaats. Samen met het Citaverde College, Provincie Limburg en Imkervereniging Horst organiseert Waterschap Limburg ook het jaarlijkse Bijensymposium, dit jaar getiteld 'Bij de Beek'. Ook dit symposium vindt plaats in Museumplein Limburg. Meer weten & aanmelden? Kijk op de website van Waterschap Limburg.

VRAGEN OVER DEZE UITNODIGING? | 088 – 88 90 100 | CONTACT@WATEREENHOOFDZAAK.NL | WWW.WATERSCHAPLIMBURG.NL